10 Mayıs 2015 Pazar

Ahmet Ümit Kimdir?

Pek çok kişiye göre polisiye roman türünde ülkemizdeki yol göstericilerden biri olan Ahmet Ümit Gaziantep’’te 1960 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Kilim tüccarı bir babanın evladıdır. Küçük yaşlardan itibaren kendisine zerk ettiği sol görüş ve düşünüş biçiminden dolayı liseyi memleketi Gaziantep’’te değil de, Diyarbakır’’ın Ergani ilçesinde bitirmek durumunda kaldı. Üstelik bu sürgünde yalnız değildi, yanında yirmi dört arkadaşı daha vardı. Ergani yıllarından sonra 1979 yılında Marmara Üniversitesi’’ne gelerek kamu yönetimi okumaya başladı. Ümit, burada tanıştığı eşi Vildan Hanım’la evlendi ve Gül adında bir kızı bulunmaktadır.
6332_beyografi-image(1)
Yazar, yediden yetmişe pek çok kişinin takdirini kazandığı romanlarını yazmadan yıllar önce, Rusya’ya komünizmi öğrenmek ve eğitim almak amacıyla gitti. Rusya’’da Sosyal Bilimler Akademisi’nde okurken eline aldı kalemi ve ilk şiirlerini yazmaya başladı. İçinde bastırdığı ülke özlemi ve eşi Vildan Hanım’a duyduğu derin aşkı şiirlerine yansıtarak yazım hayatına başladı. Yazım hayatı aynı zamanda onun siyasi kimliğini de bırakmasına vesile olmuştu. Artık o, sadece siyasette olmasa da edebiyatta pek çok kişinin takdirini kazanacak olan bir edebiyatçı adayıydı. İlk kitabı, ilk göz ağrısı olan şiirleri ile donatılmış “Sokağın Zulası” isimli şiir kitabıydı. Yazar, edebiyat hayatına adım atmıştı atmasına ama tanınmadığından dolayı kitapları raflardan eksilmeye başlamamıştı henüz. Bu yüzden Ali Taygun ile birlikte bir reklam ajansı çalıştırmaya başladı. Aynı arkadaşı ona edebi konularda da danışmanlık ediyordu; polisiye roman yazması konusunda ısrarcı olmaya başladı. Böylece ünlü yazarın ikinci kitabı olan “Çıplak Ayaklıydı Gece” ortaya çıktı. Hem de tam arkadaşının istediği gibi, polisiye türünde. Aynı zamanda dünyaca ünlü polisiye yazarlarının tanıtımını da üstlenerek, inceleme yazıları ile Türk okuyuculara usta kalemleri tanıtma işini de üstüne aldı. Türk tarihini de romanlarının içine katarak eserlerinde derinliği artırırken, okuyucunun da heyecan dozunu yükseltiyor. Bu heyecanı polisiye roman türünde yurt dışına taşıyan ilk Türk yazar olma onurunu da üzerinde taşıyan Ümit’’in “Sis ve Gece” isimli eseri Yunanca’ya çevrilmiş ve Yunanistan’’da satışa sunulmuştur.
Günümüzde usta yazarın yirmi üç basılı eseri bulunuyor. Çoğunluğu polisiye türünde romanlar olsa da, Ümit, çocuklar için masallar yazmayı da ihmal etmiyor. “Masal Masal İçinde” isimli kitabı hem erişkinlere hem de çocuklara yönelik bir kitaptır.
Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmet_%C3%9Cmit<br />
http://www.biyografi.info/kisi/ahmet-umit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder