10 Mayıs 2015 Pazar

Christy Brown

Yirmi üç çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen onüç çocuğundan biri olarak Dublin`de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetileri olmadan yaşamıştır. Doktorlar başlangıçta Brown`ın zihinsel olarak da özürlü olduğunu düşünmüşlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inandı. Annesinin bu çabaları sonuç verdi, ve Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başardı. Konuşmaya başlaması ile birlikte, doktorlar tedavi biçimini değiştirerek fizyoterapiye ağırlık vermişler, böylelikle yazar daha rahat hareket edebilmeye başlamıştır. 

Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması, tekerlekli iskemleye mahkum olması, onun İrlanda`nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. 

Kendi hayat hikayesini yazdığı 
 adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü 
`in oynadığı 
 büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da en çok satanlar listesine girmiştir. 

Londra`ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika`ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin`de geçirdi. Christy Brown 1981`de öldü. Brown hayat hikayesinin bulunduğu ``Sol Ayağım`` kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir ve bu kitap MEB`in "100 Temel Eser" katagorisi içine aldığı kitaplar arasındadır. 

Kitapları



  • 1954 ``Sol Ayağım``, (My Left Foot)
  • 1970 ``Günlerin İçinden``, (Down All The Days)
  • 1976 ``Yaz Üzerinde Gölge``, (A Shadow on Summer)
  • 1976 ``Vahşi Zambaklar``, (Wild Grow the Lilies)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder