10 Mayıs 2015 Pazar

Kanser Ağrılarından Kurtulmak Mümkün Mü?

Kanser çağımızda görülen en büyük hastalıklardan biridir. Son zamanlarda kanser hastası olan insanların sayısının artmasıyla birlikte hastanelere başvuruların sayısı artmış durumda.
6498_kanser_agrilarindan_nasil_kurtulunabilir
Kanser hastalığı olan bireylerin en büyük sıkıntılarından biri de ağrı problemi. Kanser hastalığı olan insanların 3’te 1’inde görülen bu şikayet, kanser hastalığının ileri seviyeye ulaşmasıyla ve metastaz yapmasıyla birlikte hastaların hayat kalitelerini düşürecek düzeyde sıkıntı vermeye başlıyor.
Kanser Ağrılarını Nasıl Tanımlayabiliriz?
Kanser ağrıları birçok şekilde kendini gösterebilir. Bu ağrılar sersemletici, orta derecede ağrı veren veya keskin bir şekilde olabilir. Ağrılar duruma göre sabit veya değişken olup hafif, orta düzeyde veya şiddetli olabilir.
Kanser Ağrılarına Neler Neden Olur?
Kanser ağrıları kanserinin kendisinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kanser, kanserli bölgenin yanındaki dokulara zarar verecek şekilde büyüyerek veya ağrı merkezlerini etkileyerek ağrıya sebep olabilmektedir. Kanser ağrısı kanserin başlangıç bölgesi olan yerden meydana gelebileceği gibi metastaz yapmışsa metastaz yaptığı bölgeden de ağrıyı ortaya çıkarabilmektedir. Kanserli bölgenin büyümesi sonucu sinirleri veya organları etkileyerek baskı yapmakta ve ağrıya yol açmaktadır.
6498_kanser_agrilarisi
Kanser ağrıları sadece tümörün bu bölgelere ağrı yapmasıyla değil, bu bölgelerin salgıladığı salgıların vücutta verdiği reaksiyonlardan dolayı da oluşabilmektedir. Ayrıca kanser tedavisi için yapılan kemoterapi, radyasyon tedavisi ve cerrahi operasyonlar da kanser ağrılarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Cerrahi operasyon ağrıya neden olabilir ve iyileşmesi zaman alabilir. Radyasyon yanma hissi veya ağrılı yaralar oluşturabilmektedir. Kemoterapi ise ağız yaraları, ishal ve sinir hasarları gibi potansiyel ağrılı yan etkiler bırakabilir.
Kanser Ağrıları Nasıl Ortadan Kaldırılabilir?
Kanser ağrılarını ortadan kaldırmak birçok yol bulunmaktadır. En yaygın yollar cerrahi operasyon, kemoterapi, radyasyon tedavisi veya diğer tedavi çeşitleri ile ağrılı bölgenin temizlenmeye çalışılmasıdır. Eğer bu işlemler yapılamayacak olursa ağrı kesiciler kullanılarak ağrılar kontrol edebilmektedir.
6498_kanser_agrilari
Bu ağrı kesiciler genellikle tablet şeklindedir ve ağız yoluyla alınır. Kolay eriyebilirler ve yutulabilirler. Tesirleri fazla olmakla beraber kullanım açısından kolaylığı da vardır. İkinci olarak ise ağrı bantları olarak da bilinen türleri de vardır. Etkili olan bu bantlar ilaç içemeyecek hastalara veya lokal bölgelerdeki ağrılara etki edecek şekilde tasarlanmıştır. Sinir bloğu gibi özelleştirilmiş tedavi yöntemleri de ağrı tedavisinde kullanılabilmektedir. Sinir blokları tedavisi sinir çevresine yapılan bir enjeksiyon ile ağrıların sinirlerden beyine iletilmesine engel olunmasıyla ağrının hissedilmemesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. Yan tedavi olarak ise masaj ve akupunktur gibi yöntemler de kullanılmaktadır.
Kaynakça:
www.medikalakademi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder