10 Mayıs 2015 Pazar

Audi Firması

Otomotiv tarihine, ürettiği dört çeker otomobillerle damgasını vurdu. Kökeni Birinci Dünya Savaşı öncesine kadar dayanıyor ve günümüzde lüks otomobiller arasında en seçkin ürünleri sunuyor. Bu firma Alman menşeyi altında üretilen Audi’den başkası değil. Logosundaki dört halkanın anlamı, otomobil dünyasına yaptığı önemli katkılar ve diğer detaylarıyla Audi2000px-Audi_logo_detail.svg‘yi yakından tanıyalım.
Firmanın Audi adı altında kuruluşu 1932 yılı olarak geçiyor. Fakat kökenine inecek olursak, 19. yüzyıla kadar gerilememiz gerekiyor. August Horch adlı girişimci 1899 yılında soy ismini taşıyan şirketi kurar ve yine soy adını taşıyan otomobili de 1901 yılında tasarlayarak bu büyük markanın hikayesini başlatır. Fakat kısa zaman sonra şirket içerisinde anlaşmazlıklar olur. Bu durum o kadar ileri noktaya gider ki takvimler 1910 yılını gösterdiğinde Horch kendi şirketinden atılır. Hatta durum o kadar ileri noktaya gitmiş ki, kendi soy adını bile tasarımlarında kullanamıyordu. Durum böyle olunca da farklı arayışlar içine girdi. Soy adından vazgeçmedi ve eski Latince’de aynı anlamda olan “Audi” kelimesini kullandı. Böylece markanın ismi de doğmuş oldu.
Logonun Tarihçesi
August Horch aldığı kararla, Auto Union adlı güç birliğini oluşturmak istedi ve bu doğrultuda Audi, Horch, DKW ve Wanderer adlı şirketler birleştiler. Bu büyük ittifakın simgesi olması adına da her bir tanesi bu şirketleri temsil etmek kaydıyla dört halkanın birleşimi tercih edildi. Birbirine geçmeli görünüme sahip olan bu halkalar, şirketlerin birbiriyle olan kuvvetli bağını ifade etmektedir.
indir
Audi’nin Dönüm Noktası
Bildiğiniz üzere İkinci Dünya Savaşı, Almanlar için büyük bir yıkımı ifade eder. Böylesine muhteşem mühendislik alt yapısı büyük hasar almıştı. Savaş küllerini üstünden atmak isteyen Alman ekonomisinde, otomotiv sanayi büyük önem arz ediyordu. 1960’lı yıllarda dört halkadan birisi olan DKW, iki zamanlı motorlara sahip otomobilleri, satışlarda etkili olmuyordu. Bu noktada şirket içerisinde kadro değişimi yaşandı. Bunun akabinde ise ilk dört zamanlı motora sahip olan DKW F 102 adlı otomobil yollara çıktı. İşte bu atılımdan sonra güneş audi için yeniden doğmuş oldu. Takvimler 1966 yılını gösterdiğinde ise Volkswagen grup, şirketin % 99.55 hissesini alarak Audi’yi bünyesine kattı.
Bu geçişten sonra Audi ‘nin günümüzdeki hali şekillenmeye başladı diyebiliriz. Fakat önemli bir nokta var. Audi’yi markalaştıran en büyük inovasyon 1980 yılında gerçekleşti. Bu değişim “quattro” teknolojisiyle tamamlandı. İngilizlerden sonra otomobil dünyasına binek dört çeker otomobil, “Audi Quattro” adlı spor otomobil ile ilk kez sunulmuş oldu. Hala dillerden düşmeyen audi’nin dört çeker otomobilleri izlenimi, bundan 35 yıl önce atılmış oldu.
Audi firması, yıllar içerisinde geçirmiş olduğu kurumsal ve teknolojik değişimler sonrasında günümüzdeki şeklini aldı. Bunda özveri ile çalışan işçiler, yüksek mühendislik becerilerinin teknolojiyle uyumlu kullanılması ve yılların deneyimini de ekleyelim.
Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Audi
http://en.wikipedia.org/wiki/Audi
http://www.audi.com.tr/tr/brand/tr/experience/company/audi_history/companies_and_brands/august_horch_and_aud

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder