10 Mayıs 2015 Pazar

John Dalton kimdir?

1766 yılında Manchester’de İngiltere’de doğmuştur. Ailesi Quaker mezhebindeydi Quaker’ler, İngiltere’de ortaya çıkan bir tarikattır. Tanrıya inanmak için arada bir aracı olmaması gerektiğini savunuyorlardı yani kiliseye karşıydılar.
John Dalton, daha sonraları Quaker okullarında eğitim görecek ve yönetimde yer alacaktır. Küçük yaşlardan itibaren, sürekli olarak gözlem yapmış ve günlük tutma alışkanlığı olan çok zeki bir çocuk olmuştur. Daha sonraları öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenliğe başladıktan sonra Manchester’e taşınmış ve ölünceye kadar orada yaşamıştır. Matematik ve meteoroloji hakkında çalışmalar yaparken bir yandan da iklim değişikliklerini incelemiştir.  Meteoroloji alanında yaptığı çalışmalarda alize rüzgarlarının yerkürenin çevresinde ki dönme etkisi ile sıcaklık farkları sayesinde olduğunu fark etmiştir. Termometre, barometre, nem ölçer ve atmosfer basıncı konusunda çalışırken yağmurun atmosferde ki basınç değişikliği ile değil, sıcaklığın düşmesi ile oluştuğunu fark etmiştir. Doğuştan renk körü olan John Dalton, bu konuda da pek çok araştırma yapmıştır. Renk körlüğü konusunda yaptığı açıklamalar nedeni ile bu hastalığa Daltonizm denilmektedir. Gazlar üzerine araştırmalar yapmış ve gazların suda çözüldükleri konusunda kanıtlayan açıklamalar yapmıştır. 4.500 metre yüksekliğe kadar atmosferin kimyasal yapısının sabit olduğunu bulmuştur. 1803 yılında, kimyasal elementlerin tablolarını yapmıştır. Bu noktada pek çok bilim adamının ilerlemesini sağlamıştır. Belirli ve katlı oranlar yasaları geliştirildi. Atomlar konusunda bir devir açtı. Tüm maddelerin, atom denilen küçük parçacıklardan oluştuğunu buldu. 1808 yılında yazdığı Yeni Kimya Felsefesi Sistemi kitabında bunları detaylı anlatmıştır. 1817 yılında Felsefe Derneği başkanı olmuştur. Yeni Kimya Felsefesi Sistemi kitabında, başka bilim adamlarının hiçbir çalışması yoktur. Kendisi kendi bilim adamlığını sürekli olarak sorgulamış ve bu konuda pek kendine güvenen bir adam olmamıştır. Çok az dostu olan Daltonhayatı boyunca da evlenmemiştir. 1822 yılında Royal Society’nin üyesi olmuş ve İngiliz Bilim geliştirme derneğinin kurucusudur.
John Dalton, Quaker inanış felsefesini sürekli olarak hayatında uyguladı. Mütevazi ve orta seviyede bir hayat yaşadı. 1844 yılında vefat ettiğinde İngiltere ayağa kalkmış ve çok büyük bir cenaze töreni olmuştur. İngiltere’de ve dünyada bilime çok katkısı olanDalton herkes tarafından da sevilen ve sayılan bir bilim adamıdır.
KAYNAKÇA:http://www.mailce.com/john-dalton-kimdir-hayati-eserleri-buluslari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder